Vesti

Gorgonzola – plavi italijanski sir u ponudi Corp-a

Gorgonzola_CorpJVJV

Gorgonzola – sir od „umornih“ krava

Gorgonzola je vrsta italijanskog sira sa zaštićenim geografskim poreklom koji se proizvodi još od 11.veka. Sir se pravi od punomasnog kravljeg mleka, sadrži 48% masnoće i posebnu vrstu gljivica plave plesni. Od nedavno je ovaj plavi italijanski sir u ponudi Corp-a.

Kako je nastao sir Gorgonzola?

Gorgonzolu su u početku nazivali sirom od „umornih“ krava jer se proizvodio u jesen i zimu kada su se krave vraćale umorne sa letnje ispaše (zeleni umor – ital. Stacchino verde). Postoji i priča da je jednog mlekara, tokom muže krava, zavela mlada devojka i da se ujutru vratio umoran da nastavi mužu. Kada je mlekar, tako umoran, pomešao sveže mleko sa mlekom od prethodne večeri, nastala je nova vrsta sira. Gorgonzola je ustvari dobila ime po jednom od mnogobrojnih gradova u kojima se sir proizvodio, iz regiona Lombardije.

1970. godine nastalo je udruženje proizvođača Gorgonzole (Consorzio Gorgonzola) koje je zaduženo za kontrolu kvaliteta proizvodnje i prodaje ovog sira. Sir ima deblju crvenkastu koru koja je prošarana flekama od plave plesni. Sredina je mekana, bele ili svetlo žute boje sa mrežom „plavih vena“ od buđi. Gorgonzola sa zaštićenim geografskim poreklom ima CG pečat.

Vrste Gorgonzola sira

Gorgonzola Dolce je punomasni meki sir, kremaste strukture, blagog, delikatnog ukusa koji sazreva od 50 do 60 dana.

Gorgonzola Picante je aromatični sir. Za razliku od Dolce gorgonzole ima jak „pikantan“ ukus, „tvrđe“ je strukture i sa manjim sadržajem vlage. Ovaj sir sazreva od 80 do 100 dana.

Dolcelate Gorgonzola je mladi, mekani sir sa malom površinom buđi i čuva se u foliji.

Gorgonzola se odlično slaže sa svežim kruškama ili smokvama kao desert. Italijani poslužuju ovaj sir preliven medom ili uz beli hleb, masline i italijanski kupus. Odličan je kada se udrobi u mešanu salatu sa orasima ili kao sastavni deo raznih sosova za paste i povrće.

Naša kompanija je odnedavno uvoznik sireva Gorgonzola Dolce DOP i Gorgonzola Picante DOP proizvođača Brazzale.

Pogledajte našu ponudu na stranici Brazzale sirevi.

Povezane vesti