Vesti

Ronnefeldt nastavlja vrednu tradiciju pravljenja čajeva

Polje caja-Kolumbija

Sa preko 200 godina iskustva u kvalitetu, inventivnosti i ljubavi prema čaju, Ronnefeldt se razvio u jednu od vodećih svetskih marki čaja u vrhunskoj ugostiteljskoj industriji. Od osnivanja kompanije 1823. godine, strast i vizija stoje iza duge priče o uspehu Ronnefeldt čajeva. Dan danas Ronnefeldt nastavlja vrednu tradiciju pravljenja čajeva na vizionarski i strastven način kao što je to tada radio njihov osnivač Johann Tobias Ronnefeldt.

KVALITET JE OD OSNOVNE VAŽNOSTI

Kvalitet čaja je od osnovne važnosti za Ronnefeldt kompaniju. Kako bi ispunili visoke standarde, za svoje čajne vrtove biraju samo zemlje sa najboljim tlom, odnosno najbolje bašte sveta. Od poznatih čajnih vrtova u Assamu i Darjeelingu na obroncima Himalaja, od Junana u Kini do Japana, Afrike i Južne Amerike, redovnim kontrolama osiguravaju da svi Ronnefeldt proizvodi zadovoljavaju poseban standard. U proizvodnji Ronnefeldt čajeva koriste se isključivo tradicionalne metode, što znači da se svaki korak u procesu proizvodnje obavlja uglavnom ručno.

OBLASTI U KOJIMA SE GAJE ČAJEVI

Jedan od najfinijih čajeva je čaj iz Darjeeling-a. Središte uzgoja čaja nalazi se na južnim padinama Himalaja, oko grada Darjeeling. Čajne bašte se kreću od 800 do 2.200 metara, ali u vrtovima sa velikom nadmorskom visinom proizvode se samo najkvalitetniji čajevi. To je takoreći „šampanjac“ među čajevima.

Na severoistoku Indije nalazi se provincija Assam, najveće rastuće područje sa oko 660 čajnih vrtova, sa obe strane moćne reke Brahmaputre na nadmorskoj visini od 300 do 800 m. Pored Kine, Assam je drugi „pravi“ dom čaja. Plodno prašumsko tlo i vlažno-vruća tropska klima pružaju optimalne uslove za grm čaja. Ukus, boja, aroma i jačina čaja variraju u zavisnosti od prirode tla. Ukus čaja Assam je u osnovi prilično jak, začinjen i slatkast. Takođe ga cene i ljubitelji čaja koji vole da uživaju u čaju sa slatkišima i slatkom pavlakom.

Šri Lanka je od 1972. godine naziv za ostrvo Cejlon. Kada je reč o čaju, koristi se staro ime ostrva – govori se o cejlonskom čaju. Gaji se na nadmorskoj visini od 500 do 2.000 m. U istočnom okrugu Uva bere se od jula do septembra, u zapadnom delu Dimbule od januara do marta. Ustvari, vreme branja zavisi od monsunskih kiša. Cejlonski čaj se, što se tiče ukusa, može opisati kao čaj sa srednjim telom, citrusan sa svežom i prijatno-gorkom notom.

Pored zelenih i delimično fermentisanih čajeva, u Kini se proizvode i crni čajevi. Najpoznatija sorta crnog čaja iz Kine je Keemun. Ovaj čaj sadrži samo nekoliko tanina i zato je nežno-aromatičnog i blago slatkog okusa. Čaj se u Kini nudi već na recepciji i ne sme nedostajati ni na jednoj zabavi. Čaj treba da promoviše prijateljstvo i razmenu ideja.

Uz zeleni čaj, japanska kultura čaja stvorila je prava remek-dela. Tradicionalno iz Japana dolaze neki od najfinijih čajeva na svetu. U proizvodnji japanskih čajeva ključni su duga tradicija proizvodnje i jedinstveni proizvodni proces. Mnogi proizvođači čaja su znanje o pravilnoj brizi o biljkama čaja, položaju čajevca, pravom vremenu berbe, branja i obrade, preuzeli od svojih roditelja.

Kolumbija je poznatija po uzgoju kafe i kakaoa, ali na severozapadu kišnih šuma, kriju mali, ali fini svet čaja. Čaj se uzgaja u Kolumbiji od pedesetih godina prošlog veka, a čajna bašta od 2013. godine stvara jedinstvene crne čajeve, većinom organske i neverovatnog ukusa, sa dodirom prirode, avanture i slobode.

Povezane vesti