Vesti

Parmigiano Reggiano ili samo Parmezan?

Parmigiano Reggiano-2

Da li je Parmigiano Reggiano samo fensi ime za Parmezan ili je u pitanju nešto drugo?

Danas na tržištu postoji više vrsta sireva nego ikada, ali jedna stvar ostaje nesporna: Parmigiano Reggiano je „kralj sireva“.

Možda ćete biti zbunjeni zbog razlike u ceni između Parmigiano Reggiano i običnog Parmezana, da li postoji stvarna razlika između naziva?

Ako vaš sir ima natpis Parmigiano Reggiano sa strane kore, to je prava stvar! Jedino sir sa pečatom Parmigiano Reggiano je ustvari pravi Parmezan! Pečat koji svaki od ovih kolutova nosi – “Parmigiano Reggiano”, može biti stavljen samo na sir koji je proizveden u potpunosti na području porekla i prema striktnim pravilima.

Italija ima zakon koji se zove DOC (Denominazione di Origine controllata) koji precizira kako i gde se Parmigiano Reggiano može proizvoditi. Slično je pravilima koja regulišu proizvodnju šampanjca ili tekile. Mora da se proizvodi u provincijama Parma, Ređo Emilija, Modena, Mantova ili Bolonja u Italiji i da sledi veoma specifičan recept da bi dobio zvanični pečat.

To znači da je sve što se zove drugim imenom (poput parmezana ili ređanita) varalica! Ovaj „lažni“ sir može imati ukus parmezana, ali će mu nedostajati složenost sertifikovane vrste. Parmezan ima kiseliji i slaniji ukus u poređenju sa duboko bogatim, orašastim ukusom Parmigiano Reggiana.

Vredi razlike u ceni!

Ovi sirevi su ključni za italijansku kuhinju. Daju neverovatan podsticaj Cezar salati, a kada se narendaju na različite vrste jela, kao što su pasta, rižoto, palenta ili čak supa, pretvaraju ih u remek dela. Takođe se mogu grubo narendati po salatama, suhomesnatim proizvodima i nekom povrću poput rukole ili srca artičoke. Odlični su kada se jedu u komadima, posebno kada su mlađi, uz dobar hleb i čašu odležalog crnog vina. Idealno idu uz grožđe, smokve ili kruške kao desert.

Naša kompanija je od nedavno uvoznik sireva Parmigiano Reggiano proizvođača Parmareggio iz Modene.

Pogledajte našu ponudu na stranici Parmareggio sirevi.